Miami Beach és az #ArtDeco építészet

Frissítve: nov 5

Csodálatos időnk van, 28 fok, egy felhő sincs az égen, így Miami Beachre vesszük az irányt. Szállásunkról Uberrel jutunk ki Miami Beachre, nagyjából 20 perc alatt érkezünk meg a nyüzsgő turistaparadicsomba Downtownból.

Miami Beach nagyjából 6 kilométerre található a belvárostól, ami tulajdonképpen egy mesterséges, nagyjából 16 km hosszú félsziget, amit több híd köt össze Miamival. A sziget északi része annyira nem látványos, a nyüzsgés leginkább South Beachre koncentrálódik.

Sofőrünk az Ocean Driveon tesz ki minket, egyből bámulatba ejtenek az art deco épületek, de ez a program, majd csak a strandolás után kezdődik, így gyorsan a part felé vesszük az irányt. Hangulatos, szépen gondozott pálmafás parkon keresztül közelítjük meg a parti sétányt, melyről kis ösvények vezetnek a partra. Már hallatszik a hullámok moraja, pár másodperccel később pedig az égszínkék óceánt is megpillantjuk. Nagyjából 11 óra lehet, viszonylag sokan vannak már kint a parton, próbálunk helyet találni magunknak. Egy food & drink bódé közelébe pakolunk le, a napozó ágyas porta is csak 8-10 méterre található, egy ágy bérleti díja 10 USD / ágy. Hangulatos, pont amire a fotók alapján számítottál...

Napfény, fehér homokos tengerpart, tömeg, a város jelképeinek számító színes vízimentő állomások, mindez megfűszerezve az óceán hullámzásával.

(Az alábbi galériában, a nyílra (>) kattintva tudsz lapozni.)

Belevetjük magunkat a habok közé, a víz nagyon kellemes - 24 - 25 fok körül lehet -, közepes hullámok dobálnak minket, nagyon kellemes érzés. Túlságosan nem merészkedünk be, figyelmeztetés van kiadva szakítóáramlatra, de a mellkasig érő vízben is tudunk úszkálni egy kicsit. Két fürdőzés közben megnézzük egy kicsit a partot, készítünk néhány fotót az ikonikus vízimentő állomásokról is, melyek láttán eszünkbe jut gyerekkorunk kedvenc sorozata, a Baywatch. :)

Játszó, gyermekes családok, homokvárakat építő gyermekcsapatok, az előző estét éppen pihenő fiatalok, szebbnél-szebb napfürdőző hölgyek, pimasz sirály csapatok, mindenki kihasználja a jó időt. Apropó sirály csapatok... Ezen a partszakaszon egyes sirályok előszeretettel veszik ki a kezedből a chipset, vagy éppen a csokis kekszet, úgyhogy érdemes körültekintőnek lenni nassoláskor.


Gyorsan elrepül az idő, a parton eltöltött 5-6 órát szinte észre sem lehet venni. Az óceánparttal párhuzamosan fut a város leghíresebb utcája az Ocean Drive, valamint kicsit kijjebb a Lincoln Road, ami a bevásárlóutcák superbéje. Az Ocean Drive felé vesszük az irányt, hiszen első körben még világosban, jobb esetben a lemenő nap fényénél szeretnénk látni az ikonikus art deco épületeket. Az Ocean Drive teljes hosszában, az itt található hoteleket és épületeket korábban teljesen felújítottak, így régi pompájukban várják az ide látogató turistákat.


Az art decoról röviden

Az art decot a luxussal és modernitással kapcsolták össze, a drága anyagok, a tökéletes kivitelezés és modern formák jellemezték.

Az art deco valójában nem volt egységes irányzat, hanem különböző, néha egymással ellentétes stílusok összessége.

Az építészetben az 1895-től Európában virágzó szecesszió, valamint a historizáló építészet utáni és azokkal szembeforduló irányzatnak tekinthető. A kor fiatalságának megfelelt és hamar meg is tetszett a merész, leegyszerűsített vonalvezetés, az erős, tiszta színvilág, a korszakban újnak számító anyagok: új ötvözetek, a fényezett króm és a bakelit, amelyeket tükörfényesre lehet csiszolni, az art deco újabb stíluselemmel bővült ezáltal. Csúcspontja az 1925-ös párizsi világkiállítás volt, ettől kezdve rohamosan elterjedt a világ minden táján.

Ennek köszönhetően jutott el Amerikába is, ahol aztán 1925 és 1940 között felépült az a több mint 900 épület, ami ma Miami Beach történelmi, Art Deco negyedét alkotja és talán a város egyik legizgalmasabb része.


Néhány ikonikus #artdeco épület Miami Bechen:


A híres Versace Villa

Miami Beach talán leghíresebb, egyben leghírhedtebb épülete a Villa Casa Casuarina. A sorozatgyilkos Andrew Cunanan 1997-ben gyilkolta meg Gianni Versace-t, Miami Beach-i villájának lépcsőjén. Az épület 1930-ban épült, melyet Versace 1992-ben vásárolt meg közel 3 millió dollárért, de mivel a kert mérete kevésnek tűnt neki, ezért a mellette található hotelt is megvásárolta, újabb több, mint 3 millió dollárért. Itt még nem ért véget a költés, hiszen a bővítésre, tereprendezésre és az átalakításra, felújtásra további, több mint 30 millió dollárt költött el. Az épület ma is látogatható, hiszen jelenleg egy 10 lakosztályból álló luxushotel üzemel benne.


Avalon Hotel

Az Avalon Hotel, az Ocean Drive közepén található. Ez a szálloda volt az egyik első, amit felújítottak. A vendégek részére 1987-ben nyitotta meg kapuit. A hotel előtt egy jellegzetes, 1955-ös Oldsmobile parkol.


Clevelander

Az egyik legkedveltebb épület Miami Beachen, hiszen egyszerre hotel és szórakozóhely. Hangulatos esti megvilágítással, party medencével, party bárokkal, szökőkúttal várja a bulizni vágyó fiatalokat, emiatt a hotelben csak 21 éven felüliek tartózkodhatnak.


Breakwater Hotel

Ez a hotel a 10. utca és a legendás Ocean Drive sarkán található, a kerület egyik ikonja. 1936-ban egy jugoszláv építész, Anton Skislewicz építtette. Az épület a felújítást követően, 99 szobával 2011-ben nyitotta meg kapuit a vendégsereg részére.


Cavalier Hotel

Az épületet Roy. F. France építtette 1936-ban. A hallba belépve a látogatókat gyönyörű fekete-arany bútorok, tengeri dekorációk, műtárgyakkal körülvett szobák fogadják. A Cavalier Hotel az eredeti, világos pasztellszínekkel díszített külső homlokzata megőrzi az art deco stílusjegyeket, de a felújított szobákat modern, eklektikus formavilág jellemzi.


Leslie Hotel

Az 1937-ben épült Leslie Hotel egy 35 szobás butikhotel, Miami Beach art deco negyedében. A hotel szállóvendégei a tetőmedencét tudják használni, amennyiben mégsem a pár lépésnyire található óceán hűsítő habjaira esne a választás.


LUMMUS PARK

A Lummus Park az Ocean Drive keleti oldalán található, az 5. utcától és a 15. utcáig. Az Ocean Drive mentén a park füves területeket és pálmafákat mutat, a röplabdapályák és a rúd mellett.

A park nagyszerű helyszínt biztosít a gyakran előforduló fotózásoknak, és eredetileg a Miami Vice televíziós sorozat számos jelenetének helyszíneként szolgált.

Talán nem a legszebb vízpartok közé tartozik, amennyiben a homok minősége, a víz tisztasága és a látogatók száma alapján ítéled meg, de minden bizonnyal a legmenőbb vízpart Floridában és a legjobb városi vízpart az USA-ban.


Éjszakai élet

A naplementét követően, egy másik arcát mutatja az art deco negyed. Gyönyörűen kivilágított épületek, dübörgő zene. A klubok egymást érik itt. (Az alábbi galériában, a nyílra (>) kattintva tudsz lapozni.)

Minden klub szigorúan ellenőrzi a belépni vágyó vendégek igazolványát, hiszen szigorúan csak 21 év fölötti személyt léphet be. Az "otthon felejtetettem az igazolványom", itt nem opció. A mi választásunk a Clevelanderre esett. A belépő 20 USD, egy Corona 10 dollár, egy koktél 15-20 dollártól kezdődik. A járda melletti oldalon egy impozáns szökőkút, hangulatos megvilágítással, led szalaggal díszített pálmafák, medence is található, bár ez az éjszaka során le volt zárva. Jobbnál jobb hip-hop zenék és mai nagyobb slágerek egytől-egyig megszólalnak. Telt-ház van, 2 bár működik egész éjszaka, a személyzet kedves, közvetlen. Egy biztos, ez a hely egy nagyszerű választás.

Miami Beach a fiesta, a buli, a napfény és történelmi art deco fellegvára, egy rendkívül rendezett környezetben. Hamar átadod magad az itteni életérzésnek, s ez az a hely, ahol rengeteg időt szeretnél eltölteni. :)

A kéthetes kaland több blogbejegyzésben kerül publikálásra. Ha értesülni szeretnél a következő beszámolóról, az érintett szálláshelyekről alkotott véleményről, akkor kérj értesítőt.

A folytatásban: Grand Bahama, Little Havana, Las Vegas, Everglades Nemzeti Park és aligátor les, Miami Heat NBA kosármeccs, Hazaút, a Swiss Airlines légitársasággal.


Az előző rész bejegyzése, az oldal alján megtekinthető.

0